Concept

Lang geleden toen ik nog op de MAVO zat (1993), waren er vele muziekstromingen. Zelf liep ik iedere dag met een Metallica of Iron Maiden T-shirt op school rond. In de striktheid van de hiërarchie op school viel ik daarmee onder de hardrockers. Stromingen zoals de skaters, alto’s, emo’s, gabbers, hardrockers en de mysterieuze gothics hadden, in tegenstelling tot de aanhangers van populaire top40 muziek, een eigen manier van kleden. Wat door de docenten en ouders van ons werd afgedaan als ‘vast een tijdelijke fase’, bleek de basis voor een levensstijl.

Bij veel stromingen is het goed te volgen hoe het is geëvalueerd of ze drukken het onder je neus met een slogan als ‘hardcore never dies’. Maar hoe zit het toch met die gothics?, de wereld die ik nooit echt begreep. Dertig jaar na de MAVO ben ik benieuwd, wat zijn nu de verschillende stromingen, waarin verschillen die en bestaat gothic ‘as a way of life’? Nieuwsgierigheid is de drijfveer in de fotoserie ‘In search of goth’.

Als fotograaf breng ik graag een voor mij (en anderen) onbekende wereld in beeld. Toen ik in mijn naaste omgeving vertelde over de plannen voor deze fotoserie, merkte ik dat er allerlei ideeën waren over gothic. In mijn optiek is elkaar proberen te begrijpen een manier om vooroordelen weg te nemen. In mijn series, zoals de serie over veteranen, breng ik iedereen zo eerlijk mogelijk in beeld.