Je komt op deze pagina omdat je interesse hebt of gevraagd bent om model te zijn. Dit kan zijn voor een serie, zoals ‘Na de Missie‘ , of ‘In Search of Goth‘ of voor het maken van nieuw vrij werk. Hieronder beschrijf ik hoe ik werk en is de belangrijkste informatie gebundeld.

Kosten en andere belangrijke zaken

Voor het maken van een serie of vrij werk zoek ik met regelmaat modellen om een verhaal te vertellen met foto’s. De meeste ‘modellen’ die ik fotografeer hebben geen fotoshoot ervaring en ik neem dan ook altijd de tijd om de ander te leren kennen.

Vrij werk of niet commerciële-series maak ik op basis van ‘time for photo’s’ (TFP). Zoals de naam al zegt houdt dit in dat het model niet betaald krijgt voor zijn/ haar werkzaamheden, maar foto’s ontvangt van de fotoshoot (evt met logo) voor zijn/ haar eigen portfolio of gebruik. Daarnaast krijgt de fotograaf niet betaald voor zijn werkzaamheden, maar mag de foto’s gebruiken voor zijn eigen portfolio.

Als model wil je natuurlijk dat je binnen een redelijke termijn de foto’s krijgt en als fotograaf wil ik graag de foto’s publiceren. Omdat ik zo transparant mogelijk wil werken, leg ik afspraken altijd vast in een zogenaamde TFP-overeenkomt.

Hoe werk ik

In tegenstelling tot commerciële opdrachten hou ik in het achterhoofd dat een foto in de serie moet passen, daar is mijn nabewerking op gericht. Grove nabewerkingen zoals vervormen / verdraaien of andere zaken die afbreuk doen aan de werkelijkheid voer ik hier niet uit.

Na de fotosessie stuur ik een digitale selectie van de foto’s toe. Voor de geportretteerde doe ik dit kosteloos. Het maken van beelden is echter niet kosteloos, vanzelfsprekend is apparatuur en tijd kostbaar. Als fotograaf behoud ik het auteursrecht, wat inhoudt dat foto’s gebruikt kunnen worden op exposities, tentoonstellingen, fotowedstrijden en publicaties (print en digitaal). Alle details over rechten zijn hier te vinden.