Tijdens mijn missie in Afghanistan voerde ik een levensreddende actie uit voor twee collega’s waarvan 1 ernstig gewond raakte door een bermbom. Bij thuiskomst merkte ik in de loop der jaren dat ik steeds minder kon genieten van het leven.

Het besef dat ik met mezelf aan de slag moest, kwam toen ik op een dag ergens stond met de kinderwagen, de kleine was er, mijn vrouw was even weg, en op dat moment had ik zo’n angst dat er iets zou gebeuren. Ik had het gevoel dat er op elk moment een IED af zou kunnen gaan. Na dat moment, kwam er besef ik weet dat het gevaar er niet is, maar dat het wel echt voelt in mijn lichaam en geest. Ik besefte: “Dit is niet goed”. Doordat ik mij schaamde, vond ik hulp vragen de jaren daarvoor lastig, waarbij bij PTSS (posttraumatische stressstoornis) ook nog eens vermijding hoort: het uit de weg gaan van de confrontatie.

Uiteindelijk ben ik in therapie gegaan voor de klachten die ik had. Ik ervaarde dit ondanks de hulp als eenzaam, ik voelde me niet meer die marinier, iets waar ik mijn identiteit aan ontleende. Terug naar de basis en de rotzooi opruimen die er lag was de manier om eruit te komen, de ervaring van schaamte en eenzaamheid die ik op deed wilde ik andere besparen, ik startte een missie met naam Five Five Out ‘ik versta je perfect’ en deelde mijn persoonlijke ervaringen omtrent paniekaanvallen en angst, zaken waar een taboe op heerst, daarnaast koppelde ik het aan vijf marathons rennen in vijf dagen.

Met sporten kwam ik weer ‘in control’ van mijn eigen lichaam. Na de eerste lange trailrun van 50 kilometer dacht ik over de PTSS: ‘nu heb ik jou in de tang’. De extreme uitdagingen die erop volgde zoals in 2022 de speedmars van 25 uur, mét 45 kilo bepakking (een nieuw wereldrecord met een afgelegde afstand van meer dan 100 kilometer) leerde ik mezelf goed kennen en de grenzen wat je denkt dat je kan oprekken.

Naast mijn eigen Instagram heb ik samen met Renaldo KNAK opgezet waarbij we bewustwording creëren en de weg naar de zorg proberen makkelijker te maken via @knakmoment en www.knakmoment.nl, ‘Geknakt betekent niet Gebroken’

https://www.instagram.com/fivefive.out/

https://www.instagram.com/renaldo_ishaak/